Peta konsep ciri ciri tamadun islam dan huraian

Golongan artisan mencipta tembaga bekas minuman dan makanansenjata dan tembikar. Petani menanam barli dan kacang. Pertama sekali saya dok selalu berfikir siapakah pembina-pembina Piramid ini, adakah mereka manusia atau makhluk yang dicipta selepas Adam atau manusia yang telah sedia lahir sebelum Adam diturunkan.

Sistem tulisan mereka berbentuk piktograf tetapi ia masih misteri dan belum dapat ditafsirkan. Konsep tamadun barat ialah pembangunan lahiriah kebendaan seperti undang — undang dan pembandaran. Kemudian orang Sumeria Berhijrah ke situ membina petempatan, bertani dan membina pengairan, sehingga berlaku lebihan makanan dan pertambahan pendudukan.

BAB1 : KEMUNCULAN TAMADUN AWAL MANUSIA

Pengangkutan — seperti kapal, pedati dan keldai. Kemudian rakyat bebas — petani, pedagang, artisan. Mereka membuat batu —bata dari tanah liat. Terbahagi dua golongan, atasan dan bawahan. Zigurat ialah pusat ibadatperdagangan ,dan menyimpan khazanah negara.

Tamadun ini juga di kenali sebagai tamadun Harappa.

PENDEDAHAN EKSKLUSIF : PIRAMID MELAYU

Selepas Firaun — bangsawan, rahib, tuan tanah dan jurutulis. Mereka mengamalkan kepercayaan animisme, politeisme. Ketua menggunakan unsur magis dan dianggap wakil tuhan. Persoalannya dari puncak pyramid ke dasar sejauh kaki ada misteri yang sangat sukar dikupas akal. Terdapat pintu masuk yang diukir indah, coraknya lebih halus, sesuai dengan sifat orang Melayu yang kreatif dengan seni artistiknya.

Zaman ini terbahagi dua iaitu zaman Gangsa dan Besi. Adakah dengan kajian teknologi-teknologi pelik ini, negara sudah mempunyai teknologi EMPnya sendiri. Maka mereka menyembah roh nenek moyang, tuhan syurga, tuhan bumi, sungai, bukit dan gunung.

Wanita pernah menjadi firaun iaitu Firaun Hatshepsut yang berjaya memajukan pertanian dan terusan. Kalau tidak salah saya tidak berapa dahulu di sebelah utara Malaysia, penyelidik dari Universiti Utara Malaysia ada membuat kajian tentang sebuah kawah hentaman meteor.

Kerana dalam negeri itu kelak banyak orang yang akan menjadi wali Allah. Maharaja dikaitkan dengan anak syurga dan mandat syurga. Ilmu matematik dan astronomi turut membantu orang Mesir mencipta kalendar hari dan 12 bulan setahun.

Udara dan suasana di dalamnya juga berbeza. Bandar di sini berasaskan blok —blok segi empat yang dipisahkan antara blok oleh jalan raya lurus yang bersambung antara satu sama lain Bandar ini lengkap dengan sistem kumbahan.

Ilmu astronomi — pencerapan pergerakan bulan ,bintang ,matahari telah memperkembangkan ilmu matematik seperti tambahtolakdarab ,dan bahagi. Dikendalikan oleh rumah ibadat dan ditadbir oleh kerajaan. Petani telah mula menggunakan batas tanaman. Mula mewujudkan pengkhususan kerja.

Tamadun terawal di India terletak di Sg. Mereka percaya kuasa ghaib menguasai alam sekeliling maka mereka menyembah pokok dan matahari. Menyara hidup — bercucuk tanam dan ternak binatang.

Urusan pentadbiran juga dibantu oleh jurutulis orang awam yang dilantik untuk menulis rekod kerajaan.

Setiap wilayah dilantik pembesar tempatan. Selepas itu Dinasti Shang dan diganti pula oleh Dinasti Chao kerana kezaliman pemerintahan.Islam Kedatangan Pelbagai Tamadun ke Malaysia Hindu/India Pengaruh Hindu lebih awal sampai di Malaysia. Kandungan persuratan Melayu dahulu menggunakan istilah dan tulisan Jawi yang menunjukkan sumber dari Arab Hubungan perdagangan telahpun terjalin antara Alam Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya.

oleh Sheikh. BAB 2 CIRICIRI-CIRI PEMBINAAN TAMADUN 1 CIRI-CIRI ASAS TAMADUN Wujudnya petempatan, ruang lingkup geografi Jangka hayat yang panjang Dan peningkatan kualiti hidup Kemajuan. Adakah anda merasai subjek Sejarah ini membebankan dan susah untuk diingati?

History Online mempamirkan nota-nota sejarah yang Paling Ringkas dan Padat. Laman blog ini Khas untuk Mata pelajaran Sejarah PMR khusus untuk pelajar-pelajar Tingkatan 1, 2 DAN 3 yang AKAN mengambil Mata Pelajaran Sejarah PMR.

Semoga Anda mendapat. Ciri-ciri khusus Tamadun Islam Ciri-ciri tamadun yang dikemukakan oleh para sarjana Barat seperti wujudnya penempatan, kemunculan kota atau bandar, peningkatan kualiti hidup, wujudnya organisasi, bahasa dan penggunaan tulisan dan adanya daya reka cipta, turut terkandung dalam masyarakat Islam yang menjadi penunjang Tamadun Islam.

Bahkan ciri-ciri Tamadun Islam lebih luas daripada yang. Huraian Sukatan Pelajaran Sejarah Sekolah Menengah RendahHURAIAN SUKATAN PELAJARAN SEJARAH TINGKATAN 1 Sejarah Dan Kita Tema 1: Zaman Praseja Scribd is the world's largest social reading and publishing site. Ustaz Abd Aziz bin Harjin, Pensyarah UiTM Perlis, Malaysia.

Abu Musa [email protected] Blogger 68 1 25 tag:samoilo15.com,blogpost T T

Download
Peta konsep ciri ciri tamadun islam dan huraian
Rated 0/5 based on 32 review